Шоколадне масло: рецепти
Склад і корисні властивості шоколадного масла, протипоказання до вживання. Як їдять солодке масло і які рецепти з його участю повинна знати кожна господиня? Як приготувати ласощі вдома?
Шоколадне масло — це улюблений продукт всіх ласунів, вершкове масло з додаванням какао-порошку чи шоколаду. Ласощі можна є в чистому вигляді, намазуючи на хліб. Однак кондитери воліють додавати його в тісто при випічці десертів. Завдяки такому інгредієнту торти і печиво набувають особливий аромат і смак. Скільки можна їсти масла в день, щоб не погладшати, і кому слід повністю відмовитися від його вживання? Про шкідливих і корисних властивостях продукту далі.
Склад і калорійність шоколадного масла
До складу шоколадного масла входять такі інгредієнти: коров’яче молоко, сметана або вершки, какао, екстракт ванілі. Такий продукт має м’якої еластичної консистенції, солодким смаком і стійким запахом вершків.
Рецептура масла може змінюватися у відповідності з побажаннями виробника. Так, в продукт часто додають не свіже, а сухе молоко, сіль, різні закваски, барвники, речовини, що сприяють тривалому зберіганню і т. д.
Калорійність шоколадного масла на 100 м становить 642 ккал, з них:
- Білки — 1,5 м;
- Жири — 62 м;
- Вуглеводи — 18,6 г;
- Харчові волокна — 0 г;
- Вода — 0 р.
Масло вершкове шоколадне містить масу корисних нутрієнтів, в числі яких вітаміни А, Е, К, бета-каротин, РР, D. Продукт багатий на мононенасыщенную олеїнову кислоту. У числі основних мікро – і макроелементів: магній, марганець, мідь, фосфор, цинк, натрій.
На замітку! У 1 чайну ложку вміщається 4,6 г шоколадного масла, а в їдальню ложку — 14 г.
Корисні властивості шоколадного масла
Про користь шоколадного олії для організму людини говорять імунологи, дієтологи і лікарі інших спеціалізацій. Північні народи їдять продукт, щоб зігрітися і вистояти сильні морози. Фахівці радять обов’язково включити його в раціон харчування працівникам розумової праці. Ситний продукт сприяє оновленню клітин головного мозку, швидко насичує організм енергією і, як будь-яка солодкість, піднімає настрій.
Основні корисні властивості шоколадного масла:
- Утримує кальцій в організмі, бере участь в утворенні нервової тканини завдяки вітаміну D.
- Зміцнює імунітет, сприятливо впливає на стан волосся, шкіри і зір — в олії міститься велика кількість вітамінів А і С. Лікарі відзначають, що в 50 г шоколадного ласощі міститься 1/3 денної норми вітаміну А для людини.
- Прискорює обмін речовин в організмі — на цей процес сприятливо впливає вітамін В5.
- Оптимізує роботу серцево-судинної системи завдяки вмісту великої кількості вітаміну Е.
- Позбавляє від закрепів, оптимізує роботу шлунково-кишкового тракту. Олія багата на насичені жири, які сприятливо впливають на роботу шлунку. Також у ньому містяться речовини, здатні загоювати невеликі ранки, які можуть розташовуватися на стінках шлунка. Досить з’їдати 15 г цього продукту в день, щоб забезпечити безперебійну роботу ШКТ. Однак не можна забувати, що зловживання олією може призвести до швидкого набору ваги.
- Запобігає розвиток в організмі людини злоякісних пухлин — у цьому процесі бере участь олеїнова кислота.
- Сприяє виробленню ендорфіну, так званого гормону радості — в шоколадному олії присутня велика кількість какао-порошку, провокує вироблення даного гормону.
- Знижує ризик розвитку таких захворювань, як виразка шлунка, інсульт, інфаркт, завдяки какао, в якому міститься маса епікатехін, сприятливо впливає на серцево-судинну систему людини і ШКТ.
Рецепти страв з шоколадним маслом
Кілька простих рецептів десертів з додаванням коричневого вершкового масла:
- Просте печиво. Розімніть 200 г шоколадного масла, додайте до нього 1 куряче яйце, 1 пакетик розпушувача для тіста і 3 ст. л. молока. Ретельно перемішайте всі інгредієнти. Для печива оптимально підійде домашнє масло, адже воно напевно буде свіжим і без хімічних добавок. Про те, як приготувати шоколадне масло на домашній кухні, описано вище. Вводите в рідку суміш 350 г пшеничного борошна і замішують тісто, воно має бути м’яким і не «забитим». Розкачайте тісто і видавіть з нього печиво. Якщо у вас немає спеціальних фігурок для видавлювання печива, використовуйте склянку будь-якого діаметра. Випікайте ароматне масляниста ласощі не довше 20 хвилин.
- Кекс. Розтопити 150 г шоколадного масла до рідкого стану і залиште трохи остудитися. Тим часом в окремій мисці з’єднайте 160 г пшеничного борошна 100 г цукру, 3 ст. л. какао, 2 ст. л. дрібно роздроблених волоських горіхів і 2 ч. л. розпушувача для тіста. Потім додайте до сухих інгредієнтів 1 ст. кефіру (200 г) і розтоплене масло. Замісіть тісто і розлийте його по формочках для випікання кексів. По консистенції воно має нагадувати густу сметану. Випікайте десерт близько 35 хвилин.
- Десерт «Шоколадний будиночок». На робочу поверхню простелите шматок харчової плівки. На неї викладіть рівномірним шаром 100 г шоколадного масла. Поверх нього викладіть будь печиво, яку любите. Оптимально для цього рецепта підійде печиво на топленому молоці. На шар печива викладіть 100 г сирної маси. Зверніть увагу, обсяг інгредієнтів може змінюватись в залежності від ваших уподобань, кількість масла або сиру можна збільшувати або зменшувати. Після викладання сиру слід зробити з отриманої маси своєрідний рулет. Для цього підніміть плівку з одного боку і скрутіть пласт солодощів в порожнисту тригранну трубочку. Поставте десерт в холодильник для застигання, не знімаючи плівку. У холодильнику печиво просочиться вологою від масла і сиру і стане м’якше, інші інгредієнти солодощі навпаки зачерствеют. Готовий продукт нарізайте ножем і їжте з чаєм. Приємного апетиту!
- Пиріг з волоськими горіхами. За допомогою кухонного комбайна або блендера збийте 120 г масла, 4 ст. л. шоколадного масла, 7 ст. л. цукрового піску, 2 курячих яйця, 55 г пшеничного борошна і 2 ст. л. какао-порошку. Подрібніть 60 г волоських горіхів і додайте їх в тісто. Випікайте отриману масу в розігрітій духовці 45 хвилин. Готовий пиріг рясно посипте цукровою пудрою.
Кухареві на замітку! Шоколадне масло оптимально підходить для просочення практично всіх солодких пирогів і тістечок з бісквіту.
Автор: Ірина Суниця